MAKER FAIRE PRAGUE 10.-11.6.2023

ROBOSOUTĚŽ aneb robotický LEGO koutek (Výstaviště Holešovice, Křižíkovy pavilony)
Obrázek

Maker Faire je největší světová přehlídka inovací, kreativity a důmyslnosti pro celou rodinu. Je to částečně zábavný jarmark, ale také veletrh pro makery všech generací. Je to místo, kde každý může ukázat svůj koníček, vychytávku, hack, experiment nebo projekt. Tento globální festival digitálního i analogového, tradičního i technického kutilství se poprvé konal v roce 2006 v San Franciscu. Dodnes navštíví kolébku Maker Fairu ročně okolo 150 000 návštěvníků.

První a největší setkání makerů v Česku

Kde jinde by se mělo festivalu kreativity dařit než v Česku, ráji kutilů? Proto jsme se rozhodli přenést fenomén Maker Faire na „velké pódium“ v hlavním městě. Naším cílem není jen představit české makery u nás, ale také ukázat je celému světu. První ročník festivalu v roce 2018 představil asi 180 projektů a během víkendu se ho zúčastnilo na 10 000 lidí. Tím se z akce rázem stala největší přehlídka individuální kreativity v Česku. Pokud vás zajímá vyrábění, tvoření, technické vynálezy a experimenty, rozhodně byste Maker Faire Prague neměli zmeškat!

A na co se můžete těšit v "Robotickém LEGO koutku"?

Robotický LEGO koutek umožní nejmenším účastníkům (3 až 8 let) si pohrát s LEGO a postavit co budou chtít. Pro starší účastníky připravujeme v průběhu MAKER FAIRU několik soutěží, kde si vyzkouší svoje schopnosti a spolupráci v týmu. Pro zájemce pak budeme mít robota skládajícícho Rubikovu kostku, robota hrajícího na klávesy, robota hrajícího šachy a můžete se opět těšit na robota Ludvíka.

Obrázek

 

Kde nás najdete (Výstaviště Holešovice, Křižíkovy pavilóny)

 

 

Více informací najdete na MAKER FAIRE PRAGUE
 

Soutěžní úloha "Basketbal"

Harmonogram soutěže v sobutu i neděli:

Cílem úlohy je sestavit z technických dílů ze stavebnice LEGO Mindstorms katapult (viz příklad katapultu na obr. 1), kterým se pokusí vystřelit 10 basketbalových míčků o průměru 63mm (viz obr. 2) na basketbalový koš  (viz obr. 3 a obr. 4).

Obrázek

Obr. 1 Příklad dřevěné repliky katapultu

Obrázek

Obr. 2 Ilustrační obrázek basketbalového míčku

Obrázek

Obr. 3 Ilustrační obrázek basketbalového koše

 

Úkolem soutěžících bude nastřílet co nejvíce basketbalových míčků míčků katapultem z různých vzdáleností do basketbalového koše. Za každý koš soutěžící získají body a na základě součtu bodů z 10 hodů si pak můžou vybrat odměnu.